Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt, niet alleen van de baasjes, maar ook op de politieke agenda. Wetgeving voorkomt dat dieren de dupe worden van mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Toch voorkomt dit niet dat dieren vaak de dupe zijn van zinloos geweld.

Organisaties voor dierenwelzijn

Verschillende organisaties zetten zich in voor dierenwelzijn. De bekendste organisatie in Nederland is de dierenbescherming. Deze organisatie zet zich in voor de gezondheid van alle soorten dieren in Nederland, van huisdier tot vissen in de lokale vijver.

Naast de lokale en landelijke stichtingen zijn er ook wereldwijd geori├źnteerde organisaties┬ádie als doel gesteld hebben het leven van dieren aangenamer te maken. Bekende voorbeelden zijn Stichting Aap (met wereldwijde projecten) en natuurlijk het Wereld Natuur Fonds. Deze goede doelen helpen dieren een beter leven te geven met behulp van donaties die ze krijgen van hun leden.

Zelf bijdragen aan dierenwelzijn

Zelf kunt u uiteraard ook bijdragen aan dierenwelzijn in uw omgeving. Ziet u verwaarloosde dieren, kent u mensen die hun huisdieren mishandelen of vindt u een gewond dier? In dat laatste geval kunt u het best direct de dierenambulance bellen en voorzien van een beschrijving van de situatie en locatie. Zij zullen dan inschatten hoe hoog de prioriteit is en eventueel direct langskomen. In geval van mishandeling of verwaarlozing kunt u (anoniem) bellen met nummer 144. U krijgt dan de dierenpolitie aan de lijn en zij zullen indien nodig in actie komen. 144 is ook te bellen in geval van een dierlijk slachtoffer van een ongeluk dat direct hulp nodig heeft.