Dierenbescherming

De dierenbescherming zet zich in voor zwervende en gewonde dieren. Met dierenambulances verlenen de vele vrijwilligers van deze organisatie hulp aan zwakke dieren zodat ze weer aansterken, herenigd worden met hun baasjes of een nieuw thuis zullen vinden via een van de vele dierenasiels in Nederland.

De dierenbescherming

De dierenbescherming houdt zich bezig met dierenwelzijn in de breedste zin van het woord. Belangrijkste taken zijn inspectiewerk, preventie van dierenleed, verzorging van (gewonde, dakloze) dieren en huisvesting van dieren. Ieder huisdier verdient een liefdevol thuis en wilde dieren verdienen een goede leefomgeving.

De dierenbescherming bestaat uit vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor dit doel. Daarnaast beschikt de organisatie over dierenambulances, dierenasiels en natuurlijk de benodigde kennis over verzorging van dieren. Grote steden en provincies hebben hun eigen afdelingen. Hierdoor is specifieke kennis aanwezig van dierenwelzijn binnen de regio en zijn eventuele problemen ook snel waar te nemen.

Het werk van de dierenbescherming

De dierenbescherming zet zich in voor dierenwelzijn. Voorkomen van dierenleed (denk bijvoorbeeld aan verwaarlozing of mishandeling) is prioriteit nummer één. Jaarlijks komen er duizenden meldingen binnen waar medewerkers van de dierenbescherming op af gaan.

Dierenleed voorkomen

In veel van de gevallen van verwaarlozing is het leed gemakkelijk te voorkomen. De dierenbescherming zal in dergelijke gevallen investeren in het vergroten van de kennis van de eigenaar van het dier zodat ze hun dier beter verzorgen en huisvesten. Zo hoeven ze in veel gevallen geen afstand te doen van hun huisdier.

Dierenleed oplossen

In andere gevallen zal de inspecteur besluiten tot het in beslag nemen van het dier. Mensen dienen dan afstand te doen van hun huisdier, waarna het verzorgd wordt. Vervolgens wordt via een dierenasiel een nieuw, liefdevol thuis gezocht.

Wil je zelf een liefdevol thuis bieden aan een opgevangen hond, kat of ander huisdier? Kijk dan eens op: ikzoekbaas.dierenbescherming.nl

Financiering dierenbescherming

De dierenbescherming maakt veel kosten, kosten die zonder de hulp van donaties niet gedekt zouden kunnen worden. Door giften van instellingen en particulieren kan de stichting het werk voortzetten. De Nationale Postcode Loterij draagt bijvoorbeeld jaarlijks veel bij aan de financiering van de Dierenbescherming. Zo kunnen extra projecten, waaronder het aanschaffen van vele nieuwe dierenambulances, gefinancierd worden. Lees hier meer over de steun van de Postcode Loterij: Postcode Loterij en Dierenbescherming.